We houden ons constant bezig met wat de ander van ons zou denken. Dit komt voort uit het vroegere overlevingsinstinct. Aangezien de mens toen tussen de roofdieren leefde en meer kans op overleven had in groepsverband. Als het ons toen niks had uitgemaakt wat andere van ons dachten, dan zouden we mogelijk niet toegelaten worden in die groep. Waardoor we alleen zouden moeten overleven en eerder ten prooi zouden vallen.


Tegenwoordig zijn dezelfde soort gevaren er niet meer zoals ze zich in de prehistorie voor deden. Toch geven mensen nog steeds enorm veel om de mening van anderen. Ze zoeken er bewust of onbewust nog steeds naar om in een groep te passen. Ook al is er niet altijd een groep en wil niet iedereen overal bij horen, toch willen ze niet ‘voor gek’ staan en houden ze dus alsnog rekening met andermans meningen.


Dit heeft impact op je creatieve uitingen. Vooral bij een brainstorm proces waar er nog geen basis voor iets is opgebouwd. Alles moet nog worden bedacht. En om iets te bedenken en te ontwikkelen moet je met een idee komen. Een gewoon idee is meestal niet zo goed. Aangezien een gewoon idee niet veel afwijkt van wat al bestaat, zorgt het meestal niet voor veel innovatie. En zal er dus niets substantieel veranderen.


Een gek idee daarentegen is wat je nodig hebt om dingen te veranderen. Het zorgt ervoor dat je ruim gaat denken. Buiten wat je in eerste instantie dacht dat mogelijk was. Je moet je niet laten limiteren door na te denken over de uitvoering van het idee. Richt je puur op het idee. Wanneer je dit samen met een aantal andere doet, kun je elkaars gedachten stimuleren, zodat van het één het ander komt. Iemand uit de groep kan iets specifieks roepen wat bij jou een nieuwe gedachten impuls opwekt waar je zelf nooit aan gedacht had. En wat jij daarop reageert is misschien voor niemand een oplossing geweest, maar stimuleert wel weer een ander lid van de brainstormgroep om zijn gedachten daarover uit te spreken. Zo bewandel je een hele hoop mogelijkheden en komt er mogelijk een originele uitkomst uit.


Om dit proces te starten speelt nog steeds dat ene probleem. Namelijk de angst om je gedachten volledig aan de ander uit te spreken, omdat dit ‘dom’ of ‘raar’ kan klinken. En dat je daarom goede ideeën liever niet uitspreekt, door de angst van andermans oordeel. Hierdoor ontstaat die positieve feedback loop van idee-ontwikkeling niet en komt er mogelijk een heel ander resultaat uit. Minder speciaal. Minder innovatief. Minder goed.


Bij het realiseren van creatieve uitingen is het belangrijk om open te staan voor elkaars ideeën en gedachtes. Vooral als je met meerdere aan het brainstormen bent kun je op elkaars gedachten impulsen inspringen en ergens uitkomen waar je alleen nooit gekomen was. Als je de angst van oordeel loslaat en zegt wat je te zeggen hebt, kan er weleens een heel goed idee op papier komen. En zoals we allemaal weten zijn de grootste dingen die vandaag bestaan, allemaal gebaseerd op- en begonnen bij: één enkel idee.

5 keer bekeken0 reacties

Mensen vragen zich soms af waarom storytelling nou zo belangrijk is? ‘Het is toch niet meer dan een leuk verhaaltje vertellen? Is dat nou per se nodig?’ wordt dan gezegd.


Denk terug aan de tijd dan je in het tweede leerjaar van je middelbare school zat. Je bent aan het luisteren naar wat de leraar aan het uitleggen is. Helaas begrijp je in het begin niks van de som dus je vraagt hem het nogmaals uit te leggen.


De leraar legt hetzelfde niet nogmaals uit. Hij legt de betreffende som wel uit, maar dit keer in de vorm van een verhaal. Een begrijpelijk verhaal waar iemand met jouw leeftijd mee kan relateren. Bepaalde gegevens worden vervangen door een analogie in een interessant verhaal waar jij optimaal je aandacht bij houdt. Je visualiseert de verschillende onderwerpen en verbind de punten in gedachten met elkaar. Je begrijpt de boodschap en daarbij ook gelijk de som. Je hebt iets nieuws geleerd, maar niet door de gegevens op zichzelf. Die zorgden er alleen maar voor dat alles vaag en onduidelijk was. Je bent het principe gaan begrijpen door de manier van uitleggen, storytelling.


Als je dit principe terugbrengt naar business, vind je al gauw overeenkomsten. Wanneer je een nieuw product wil kopen, kijk je bijvoorbeeld naar de reviews van voorgaande kopers. Dit zijn niet zomaar berichtjes die de specificaties benadrukken. Dit zijn verhalen over de ervaringen van veel verschillende mensen. Storytelling is overal. Het is een integraal deel van ons leven.

18 keer bekeken0 reacties

Bijgewerkt: feb 19

Onderzoek toont aan dat visueel leren zorgt voor een betere retentie dan textueel leren (29 tot 42% om precies te zijn). Dus wanneer je jouw doelgroep visueel onderwijst (met plaatjes), zal je product langer en beter in hun gedachten blijven.


De meeste mensen kunnen prima lezen. Maar zoals jij en ik weten is de mens een lui wezen. Dus zal hij of zij voor de simpelste route kiezen. Wat is jouw bedoeling wanneer je nieuwe klanten probeert te krijgen? Wil je dat ze extra moeite doen om zich in te lezen over jouw product en hoe het hun leven verrijkt? Of maak je het ze liever zo gemakkelijk mogelijk, door visuals in te zetten, zodat de kans groot is dat ze er daadwerkelijk iets van opsteken?


Nederlands is slechts Nederlands. Dat houd in dat iemand die moeite heeft met de taal, maar een gedeelte van deze post zal begrijpen. Iemand die een andere taal spreekt, zal er zelfs helemaal niks van snappen. Plaatjes daarentegen spreken een internationale taal. Iedereen zal ze begrijpen.


Waarom denk je dat luchthavens zoveel gebruik maken van iconen?


4 keer bekeken0 reacties
1
2