Mensen vragen zich soms af waarom storytelling nou zo belangrijk is? ‘Het is toch niet meer dan een leuk verhaaltje vertellen? Is dat nou per se nodig?’ wordt dan gezegd.


Denk terug aan de tijd dan je in het tweede leerjaar van je middelbare school zat. Je bent aan het luisteren naar wat de leraar aan het uitleggen is. Helaas begrijp je in het begin niks van de som dus je vraagt hem het nogmaals uit te leggen.


De leraar legt hetzelfde niet nogmaals uit. Hij legt de betreffende som wel uit, maar dit keer in de vorm van een verhaal. Een begrijpelijk verhaal waar iemand met jouw leeftijd mee kan relateren. Bepaalde gegevens worden vervangen door een analogie in een interessant verhaal waar jij optimaal je aandacht bij houdt. Je visualiseert de verschillende onderwerpen en verbind de punten in gedachten met elkaar. Je begrijpt de boodschap en daarbij ook gelijk de som. Je hebt iets nieuws geleerd, maar niet door de gegevens op zichzelf. Die zorgden er alleen maar voor dat alles vaag en onduidelijk was. Je bent het principe gaan begrijpen door de manier van uitleggen, storytelling.


Als je dit principe terugbrengt naar business, vind je al gauw overeenkomsten. Wanneer je een nieuw product wil kopen, kijk je bijvoorbeeld naar de reviews van voorgaande kopers. Dit zijn niet zomaar berichtjes die de specificaties benadrukken. Dit zijn verhalen over de ervaringen van veel verschillende mensen. Storytelling is overal. Het is een integraal deel van ons leven.

18 keer bekeken0 reacties

Bijgewerkt: feb 19

Onderzoek toont aan dat visueel leren zorgt voor een betere retentie dan textueel leren (29 tot 42% om precies te zijn). Dus wanneer je jouw doelgroep visueel onderwijst (met plaatjes), zal je product langer en beter in hun gedachten blijven.


De meeste mensen kunnen prima lezen. Maar zoals jij en ik weten is de mens een lui wezen. Dus zal hij of zij voor de simpelste route kiezen. Wat is jouw bedoeling wanneer je nieuwe klanten probeert te krijgen? Wil je dat ze extra moeite doen om zich in te lezen over jouw product en hoe het hun leven verrijkt? Of maak je het ze liever zo gemakkelijk mogelijk, door visuals in te zetten, zodat de kans groot is dat ze er daadwerkelijk iets van opsteken?


Nederlands is slechts Nederlands. Dat houd in dat iemand die moeite heeft met de taal, maar een gedeelte van deze post zal begrijpen. Iemand die een andere taal spreekt, zal er zelfs helemaal niks van snappen. Plaatjes daarentegen spreken een internationale taal. Iedereen zal ze begrijpen.


Waarom denk je dat luchthavens zoveel gebruik maken van iconen?


4 keer bekeken0 reacties

Een hoop bedrijven laten animaties maken tegenwoordig. Het is tenslotte de beste manier om informatie over te brengen... Of niet?


Een animatie is in feite niet meer dan bewegend beeld, wat op zichzelf niet spannend is. Dus waarom zou iemand daardoor interesse krijgen in jouw product of dienst? Waarom zou zoiets voor conversie zorgen? Nou, dat doet het dus ook niet! Jouw doelgroep blijft niet kijken naar een animatie puur voor de visuals. Maar juist voor wat die visuals proberen te vertellen. Het sleutelwoord is hier dus: storytelling.


Een goed verhaal zorgt ervoor dat mensen hun aandacht erbij houden. Wanneer iemand jou een goed verhaal verteld, heb je niet eens beeld nodig. Dat beeld je zelf automatisch in. Je volgt aandachtig het verhaal en ziet de bijbehorende beelden in je gedachten. Wanneer er dus ook nog beeld bij dit verhaal komt, wordt het alleen maar nog duidelijker. Want iedereen heeft tenslotte een andere voorstelling van zaken. Zo denkt de één bij het woord 'auto' aan een simpele hatchback, terwijl de ander aan een dure sportwagen denkt. Een visual zorgt ervoor dat de doelgroep het verhaal exact interpreteert hoe jij dat bedoeld hebt.

14 keer bekeken0 reacties