• Jimat Meijs

Storytelling is overal

Mensen vragen zich soms af waarom storytelling nou zo belangrijk is? ‘Het is toch niet meer dan een leuk verhaaltje vertellen? Is dat nou per se nodig?’ wordt dan gezegd.


Denk terug aan de tijd dan je in het tweede leerjaar van je middelbare school zat. Je bent aan het luisteren naar wat de leraar aan het uitleggen is. Helaas begrijp je in het begin niks van de som dus je vraagt hem het nogmaals uit te leggen.


De leraar legt hetzelfde niet nogmaals uit. Hij legt de betreffende som wel uit, maar dit keer in de vorm van een verhaal. Een begrijpelijk verhaal waar iemand met jouw leeftijd mee kan relateren. Bepaalde gegevens worden vervangen door een analogie in een interessant verhaal waar jij optimaal je aandacht bij houdt. Je visualiseert de verschillende onderwerpen en verbind de punten in gedachten met elkaar. Je begrijpt de boodschap en daarbij ook gelijk de som. Je hebt iets nieuws geleerd, maar niet door de gegevens op zichzelf. Die zorgden er alleen maar voor dat alles vaag en onduidelijk was. Je bent het principe gaan begrijpen door de manier van uitleggen, storytelling.


Als je dit principe terugbrengt naar business, vind je al gauw overeenkomsten. Wanneer je een nieuw product wil kopen, kijk je bijvoorbeeld naar de reviews van voorgaande kopers. Dit zijn niet zomaar berichtjes die de specificaties benadrukken. Dit zijn verhalen over de ervaringen van veel verschillende mensen. Storytelling is overal. Het is een integraal deel van ons leven.

18 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

De grote limitatie van innovatie

We houden ons constant bezig met wat de ander van ons zou denken. Dit komt voort uit het vroegere overlevingsinstinct. Aangezien de mens toen tussen de roofdieren leefde en meer kans op overleven had